Eigen bijdrage en eigen risico hondenverzekering

Je kent het wel van je eigen zorgverzekering, het eigen risico als je bij de apotheek of in het ziekenhuis geweest bent. Als zorgverzekering voor jouw hond kent ook de hondenverzekering een eigen risico, en/of een eigen bijdrage.

Dit is het meest ingewikkelde onderdeel bij het kiezen van een goede verzekering, niet alle verzekeraars gebruiken dezelfde omschrijving en soms kom je zelfs een combinatie van de eigen bijdrage en het eigen risico tegen.

Maar geen nood! Hieronder vind je de eigen bijdrage en het eigen risico van hondenverzekeringen zo eenvoudig mogelijk uitgelegd, compleet met een overzicht waarin je eenvoudig alle cijfers per verzekering kunt terugvinden.

Wat is een eigen bijdrage?

Het maakt niet uit welke hondenverzekering je kiest, er is geen enkele verzekering die alles vergoed. Alleen de manier waarop verschilt per verzekeraar, zo noemen veel verzekeraars het een “maximale vergoeding”, en noemen andere verzekeraars het een eigen bijdrage.

Ongeacht de naam, het betekent altijd dat je een deel van de dierenartsrekening zelf moet betalen. Bij een uitgebreider pakket is de eigen bijdrage vaak lager dan bij een budget verzekering, dit is ook de reden dat een goedkope hondenverzekering soms duur kan uitpakken.

De eigen bijdrage, of maximale vergoeding, werkt meestal in de vorm van een percentage. Waarbij de verzekering tussen de 50% en 90% van de dierenartskosten vergoed en jij het restant moet betalen. Op deze manier blijft de premie betaalbaar en dragen baasjes en de verzekeraar samen de kosten.

Hoe werkt de eigen bijdrage bij een hondenverzekering?

Stel dat je een rekening krijgt van €500 voor behandeling door de dierenarts en je hebt een maximale vergoeding van 70% dan betekent het dat je 30% van de rekening zelf moet betalen. In dit voorbeeld betaalt de verzekeraar dan €350 euro en jij betaalt €150 aan eigen bijdrage.

Op dit moment werken alle hondenverzekeringen met een eigen bijdrage als percentage van de rekening, met uitzondering van Aegon waar een minimumbedrag van €25 geldt.

Overzicht eigen bijdrage per verzekeraar:

VerzekeraarEigen bijdrage
Figo– Afhankelijk van de maximale vergoeding
– 50%, 30% of 10% eigen bijdrage
Petsecur– Afhankelijk van de maximale vergoeding
– 50%, 30% of 10% eigen bijdrage
Univé– 20% eigen bijdrage per declaratie
Dierenverzekering.nl– Afhankelijk van de maximale vergoeding
– 50%, 30% of 20% eigen bijdrage
Inshared– 20% eigen bijdrage per declaratie
Aegon– 25% minimaal €25 per declaratie
OHRA– 20% eigen bijdrage per declaratie

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico werkt bij een hondenverzekering net als bij jouw eigen zorgverzekering. Zodra je een rekening declareert bij je verzekering krijg je alleen een vergoeding over de kosten die buiten je eigen risico vallen. Als je kiest voor een eigen risico dan geeft je hondenverzekering in ruil korting op je maandelijkse premie.

Dit is het geval bij Figo, Petsecur en Dierenverzekering.nl, hier kun je kiezen uit een eigen risico tussen de €0 en €500 per jaar met bijbehorende korting. De andere verzekeraars kennen geen eigen risico, met uitzondering van OHRA waar je een verplicht eigen risico hebt van €50 per jaar.

Hoe werkt het eigen risico?

Als je kiest voor een hondenverzekering met eigen risico dan betaal je dit bedrag eerst voor de verzekeraar overgaat tot vergoeding. Als we kijken naar het eerdere voorbeeld van €1000 dan betaal je met een eigen risico van €100 dit bedrag eerst zelf. Alleen de overgebleven €900 gaat naar de verzekering, bij dezelfde maximale vergoeding van 70% vergoedt de verzekeraar dan €630 en betaal je €270 aan eigen bijdrage.

Samen met het eigen risico betaal je van in totaal €370 van de rekening zelf. Als je hiermee je eigen risico volledig opgemaakt hebt dan betaal je bij volgende declaraties alleen de eigen bijdrage. Heb je nog eigen risico over, dan wordt dit verrekend met een volgende declaratie.

Wil je de goedkoopste hondenverzekering, dan helpt een hoog vrijwillig eigen risico hierbij. Heb je liever geen extra kosten, kies dan voor geen eigen risico.

Overzicht eigen risico per verzekeraar

VerzekeraarEigen risico
Figo– Vrijwillig eigen risico
-€0, €100, €250 of €500 per jaar
Petsecur– Vrijwillig eigen risico
– €0, €50, €100 of €150 per jaar
Univé– Geen eigen risico
Dierenverzekering.nl– Vrijwillig eigen risico
– €0, €50, €100 of €150 per jaar
Inshared– Geen eigen risico
Aegon– Geen eigen risico
OHRA– Verplicht eigen risico van €50 per jaar

Wat is het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico?

De eigen bijdrage is het deel wat je verzekering nooit vergoedt, het kent geen maximum en de betaalde eigen bijdrage telt ook niet mee voor het eigen risico.

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt voor de verzekering overgaat tot vergoeden van de dierenartskosten. Bij de meeste verzekeringen kies je dit bedrag zelf in ruil voor korting op je premie. Heb je het eigen risico opgemaakt, dan vergoedt de verzekeraar de rest van de kosten in dat jaar.

Is er een hondenverzekering zonder eigen risico?

Ja, vrijwel alle hondenverzekeringen zijn zonder eigen risico. Alleen OHRA heeft een verplicht vast eigen risico van €50 euro per jaar, alle andere verzekeringen hebben geen of een vrijwillig eigen risico.

Helaas betaal je bij alle verzekeraars wel een eigen bijdrage, vaak in de vorm van een maximale vergoeding.

Andere extra kosten bij je hondenverzekering

Er is een aantal verzekeraars dat aanvullende kosten in rekening brengt bij het afsluiten van een nieuwe hondenverzekering. Dit zijn eenmalige kosten bij het afsluiten en dus los van de hierboven beschreven eigen bijdrage of het eigen risico.

  • Aegon brengt €6,05 eenmalige kosten in rekening bij het afsluiten van je verzekering.
  • Dierenverzekering.nl rekent €8,95 poliskosten bij het afsluiten.

Andere verzekeraars rekenen geen extra kosten.