Wat kost een hondenverzekering?

Wat kost een hondenverzekering?

Om te kunnen berekenen of het voordelig is om een hondenverzekering af te sluiten wil je natuurlijk weten wat een hondenverzekering kost. Op deze pagina vind je het antwoord, en de factoren die de premie van je hondenverzekering beïnvloeden.

Gemiddeld kost een hondenverzekering tussen de €11 en €40 euro per maand. Maar dit is sterk afhankelijk van o.a. het ras en de leeftijd van je hond. Ook de gekozen dekking bepaalt veel van de prijs. Hoe meer je verzekering vergoedt, hoe meer premie je moet betalen.

Besparen op je hondenverzekering kun je doen met een goedkope hondenverzekering, of door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Met dit laatste krijg je korting op je maandelijkse premie.

Hoeveel kost een hondenverzekering gemiddeld?

Bij het afsluiten van een hondenverzekering krijg je een berekening van premie op maat voor jouw hond. Maar gemiddeld betaal je voor een kleine hond zo’n 15 euro per maand en voor een grotere (of oudere) hond zo’n 40 euro per maand.

Dit is de premie voor de basisverzekering, wil je extra dekking zoals voor de kosten van gebitsreiniging bij een hond, of wil je een hondenverzekering met sterilisatie. Dan betaal je al snel een paar euro per maand meer.

Prijzen hondenverzekering per verzekeraar:

Wat bepaalt hoeveel je hondenverzekering kost?

Zoals al gezegd zijn er heel wat factoren die bepalen wat je hondenverzekering kost. De belangrijkste zijn het ras en de leeftijd van je hond. Maar ook het geslacht, gewicht en je adres hebben invloed op de premie.

Ook de gekozen dekking van de verzekering heeft invloed op de prijs. Hoe meer je vergoed krijgt en hoe uitgebreider de dekking van de verzekering is. Hoe meer premie je elke maand moet betalen.

  • Het ras van je hond
  • De leeftijd van je hond
  • Het geslacht van je hond
  • Het gewicht van je hond
  • Het adres waar je woont
  • De gekozen dekking

Het ras van je hond

Er zijn hondenrassen die meer gezondheidsrisico’s hebben dan anderen. Dit is niet alleen de reden dat je niet met alle rassen bij iedere verzekeraar terechtkunt, maar ook de reden dat het ras bepaalt hoeveel je hondenverzekering kost.

Daarbij is het behandelen van grotere honden vaak duurder. De rekeningen zijn dus hoger en daarmee ook de premie die je moet betalen. Gemiddeld is de regel dat hoe groter de hond, hoe duurder de verzekering.

De leeftijd van je hond

Net als bij mensen lopen oudere honden een groter risico op letsel en gezondheidsklachten. Daarom is het duurder om een oudere hond te verzekeren. Als baasje loop je bij een oudere hond het risico dat bestaande klachten niet gedekt worden.

Door een puppyverzekering af te sluiten weet je zeker dat alle gezondheidsklachten van je hond verzekerd zijn en betaal je tijdens de looptijd ook minder premie.

Het geslacht van je hond

Aanvullend op het ras van je hond kan ook het geslacht een rol spelen in hoe duur je verzekering is. Bij sommige rassen loopt een reu, of een teefje, meer risico op gezondheidsklachten. Om dit in te dekken betaal je bij sommige verzekeraars meer premie voor het geslacht met meer risico.

Het gewicht van je hond

Het laten behandelen van een grote, en dus zwaardere, hond bij de dierenarts kost meer. Dus kost je hondenverzekering ook meer. Er is bijvoorbeeld meer verdovingsmiddel nodig om een grote hond onder narcose te brengen, dan bij een schoothondje.

Daarnaast loopt je hond meer risico op gezondheidsklachten als hij te zwaar is. Ook dan betaal je dus meer premie voor je verzekering. Is jouw hond te zwaar, of wil je dit juist voorkomen? Het beste hondenvoer voor jouw hond kan helpen bij het behouden (of krijgen) van een gezond gewicht.

Mocht je hond af moeten vallen dan kun je ook speciaal op maat gemaakt hondenvoerbestellen. Op basis van de gegevens van jouw hond, en de notitie dat hij/zij af moet vallen, krijgt je hond een precies passend dieet thuisgestuurd.

Het adres waar je woont

Net als bij alle verzekeringen geldt er ook bij hondenverzekeringen een risicoprofiel op basis van waar je woont. Hoe hoger het risico, hoe meer je moet betalen voor je hondenverzekering.

Zo kost een hondenverzekering in de randstad bijvoorbeeld meer dan op het platteland. Hier is helaas niets aan te doen, behalve verhuizen.

De gekozen dekking

Bij elke hondenverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Afhankelijk van je gekozen dekking betaal je meer of minder premie en krijg je ook meer of minder vergoed van de dierenartsrekening.

Er zijn geen hondenverzekeringen die alles voor 100% vergoeden, dus je moet vrijwel altijd nog een deel zelf betalen.

Het is vooral van jouw financiële situatie afhankelijk of het lonend is om een goedkopere hondenverzekering te nemen en meer zelf te moeten betalen. Of om juist elke maand een paar euro meer te betalen zodat je minder risico loopt op hoge kosten na een dierenartsbezoek.

Het eigen risico van een hondenverzekering

Naast de onderdelen die invloed hebben op de prijs van je hondenverzekering, waar je niets aan kunt veranderen. Is er ook iets waar je wel invloed op hebt. Naast een lagere dekking om geld te besparen kun je bij 3 verzekeraars ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Bij FigoPetsecur en Dierenverzekering.nl kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot 250 euro, in ruil voor korting op de premie van je hondenverzekering.

Dit betekent dan wel dat je bovenop het vaste deel ook ieder jaar nog het eigen risico zelf moet betalen. Het bespaart dus alleen geld als je hond gezond is en als je een spaarpotje hebt met dit bedrag erop.

Let er ook op dat veel hondenverzekeringen ook een eigen bijdrage kennen. Kies je voor een eigen risico dan betaal je dit bovenop de geldende eigen bijdrage.

Klinkt ingewikkeld?

Dat kan kloppen, daarom lees je hier alles over het eigen risico van een hondenverzekering.

Aanvullende verzekeringen bij je hondenverzekering

Bij de basis hondenverzekering zijn er soorten zorg die niet vergoed worden. Denk hierbij aan zorg in het buitenland, gebitsbehandelingen en sterilisatie. Dat deze behandelingen niet standaard vergoed worden betekent niet dat je ze niet kunt verzekeren.

Je hebt alleen een aanvullende verzekering nodig. Bij vrijwel alle verzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten, om zo tegen extra premie, ook extra zorg vergoed te krijgen.

Het is bij de aanvullende hondenverzekering wel belangrijk dat je op de kleine lettertjes let. Zo wordt preventieve gebitsreiniging bijvoorbeeld vaak uitgesloten van vergoeding, terwijl dit juist zo belangrijk is om je hond gezond te houden en duurdere zorg te voorkomen.

Leeftijdstoeslag op je premie

Bij een mens zouden we nu direct over discriminatie beginnen, maar bij een hond kan dit gewoon. Ieder jaar dat je hond ouder wordt levert hij/zij meer risico op voor de verzekeraar. Als je hond jarig is dan wordt de premie voor je hondenverzekering dus elk jaar hoger.

Het kan voordelig zijn om na een paar jaar over te stappen, maar dat kan betekenen dat eerder ontstane klachten niet meer vergoed worden en bij de meeste hondenverzekeringen kun je tot een maximale leeftijd van 5 jaar terecht.

Na deze leeftijd blijft je hond wel verzekerd, maar wordt hij niet meer geaccepteerd door een andere verzekeraar.

Kies dus niet zomaar de goedkoopste hondenverzekering, maar kijk ook of de verzekeraar bij je past. De kans is groot dat je het er heel wat jaren mee moet doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *