Verzekeren in het algemeen is lastig, er zijn veel kleine lettertjes met uitzonderingen, je moet vaak een flinke premie betalen en het is maar de vraag of je die kosten er in de looptijd uit haalt. Voor een hondenverzekering is dit niet anders en er zijn dus redenen om geen hondenverzekering af te sluiten.
De 11 redenen om je hond wel te verzekeren vind je hier, en hieronder vind je 6 redenen om geen hondenverzekering af te sluiten.
Wil je na het lezen van dit artikel toch wel een hondenverzekering afsluiten? Dan kun je hier alle hondenverzekeringen vergelijken.
1. Je hebt genoeg spaargeld om zelf de dierenarts te betalen
Het is een goede gewoonte om alleen de risico’s te verzekeren die je niet zelf kunt dragen. Dus als je genoeg spaargeld hebt, of snel genoeg kunt sparen, om in noodgevallen een uitgebreide behandeling bij de dierenarts te betalen, dan is dat een goede reden om geen verzekering af te sluiten.
In plaats van maandelijks premie te betalen, die je altijd kwijt bent ook als je hond geen zorg nodig heeft, spaar je een bedrag voor noodgevallen dat altijd van jou blijft. Als je kiest voor een spaarrekening met hogere spaarrente kan het zelfs geld opleveren.
Een bijkomend voordeel van zelf sparen is dat er geen aandoeningen uitgezonderd en geen kleine lettertjes zijn.
2. De vergoeding is te laag
Om te beginnen is er geen enkele verzekering die 100% van de kosten vergoedt, bij uitgebreidere verzekeringen van Figo en PetSecur krijg je maximaal 90% vergoedt en bij andere verzekeraars is dit nog lager.
Dan zijn er nog behandelingen waarbij de maximale vergoeding nog lager is, ongeacht het pakket wat je kiest. Zoals maximaal 50% voor medische hulpmiddelen, of maximaal 75 euro per jaar vergoeding voor preventieve zorg.
Afhankelijk van de zorg waarvoor je verzekerd wil zijn, en de maximale premie die je wil betalen, kan het zijn dat de vergoeding te laag is om een hondenverzekering interessant te maken.
3. Belangrijke behandelingen zijn uitgesloten van vergoeding
Een andere veel genoemde reden om geen hondenverzekering te kiezen is omdat veel belangrijke zorg is uitgesloten van vergoeding. Denk hierbij aan aandoeningen of ziektes die bij een bepaald ras veel voorkomen, en daarom uitgesloten worden van dekking.
Ook als jouw hond iets oploopt waarvoor hij of zij de komende jaren nog meer zorg nodig heeft, dan is dit ook uitgesloten van dekking. Verzekeraars sluiten alle problemen uit die ontstaan zijn voor het ingaan van de verzekering, of tijdens de wachttijd.
Uit onderzoek van Radar is gebleken dan in 68% van de gevallen dat de rekening niet vergoed werd, dit was omdat de behandeling uitgesloten was van dekking.
4. De premie wordt te hoog
Dit is vooral een reden waarom veel mensen de verzekering opzeggen, hoe ouder je hond wordt hoe meer maandelijkse premie je gaat betalen. Hiermee probeert de verzekeraar het risico van ouderdom af te dekken, maar de dekking van je pakket blijft gelijk ondanks de hogere prijs.
Uit hetzelfde Radar onderzoek kwam dat 34% van de baasjes hun verzekering opzegden omdat de premie te hoog werdt. Ook als het aankomt op het verzekeren van een oudere hond speelt hoge premie, samen met veel uitsluitingen, een grote rol.
Daarom is het voor de meest uitgebreide dekking verstandig om een puppyverzekering af te sluiten. Hiermee verklein je de kans op uitsluiting van al bestaande aandoeningen, in vrijwel alle gevallen heeft je puppy geen gezondheidsproblemen.
5. Je hebt een hondenras met weinig gezondheidsproblemen
Als je gekozen hebt voor een hondenras dat weinig gezondheidsproblemen en risico’s kent kan het voordelig uitpakken om geen verzekering af te sluiten. De kans is dan groot dat het goedkoper is om zelf te sparen in plaats van de verzekeringpremie te betalen.
Al zit een ongeluk altijd in een klein hoekje, ook met een gezond hondenras kan het voorkomen dat je vaker dan je lief is bij de dierenarts komt, met alle kosten van dien. Bedenk dus altijd goed of je deze kosten zelf kunt en wil dragen, of voor de zekerheid toch een verzekering afsluit.
Wat voor 80% van de verzekerden de reden is om wel een hondenverzekering af te sluiten.
6. De kwaliteit van leven van jouw hond
Ook binnen de dierengeneeskunde kan er steeds meer om jouw hond te genezen, of na een ongeval weer op te knappen. Toch betekent dit niet altijd dat de kwaliteit van leven er op vooruit gaat, zeker in het geval van een oudere hond kan de genezing na een ingreep heel lang duren en soms word je hond zelfs nooit meer helemaal de oude.
Het is fijn dat er steeds meer mogelijk is en het is ook fijn dat een verzekering kan helpen bij het dragen van de zorgkosten. Maar het is niet altijd beter voor je hond om tot het allerlaatste moment door te behandelen.