Waarom is een dierenarts zo duur?

Waarom is de dierenarts zo duur?

Als je deze website bezoekt dan is de kans vrijwel 100% dat je jezelf wil beschermen tegen hoge kosten van de dierenarts, mocht jouw trouwe vriend ziek worden of een ongeval krijgen.

En de dierenarts is duur, dat is allemaal geen geheim, het is zelfs een reden waarom er gepleit wordt voor een verplichte dierenverzekering.

Maar belangrijker is misschien de vraag, waarom is de dierenarts zo duur? en is het nog mogelijk voor alle baasjes, of bazinnetjes, om de dierenartskosten nog zelf te betalen?

Het antwoord op de laatste vraag is eenvoudig. Nee, door de aanhoudende stijging van de kosten van een bezoek aan de dierenarts wordt het voor steeds minder mensen mogelijk om zelf, zonder financiële problemen, de rekening te betalen. Rest nog de vraag waarom de rekening zo snel enorm oploopt?

Reden 1: Investeringsmaatschappijen en ketens

Steeds meer zelfstandige dierenartspraktijken worden overgenomen door investeringsmaatschappijen of worden onderdeel van een keten. Het goede nieuws is dat de kwaliteit van de zorg er vaak op vooruit gaat, door meer gestandaardiseerde behandelingen bijvoorbeeld, maar het betekent ook dat de investeringen terugverdiend moeten worden.

En dat gebeurt door het verhogen van de tarieven. Dat mag ook zomaar, vanwege reden 2.

Reden 2: Er zijn geen maximumtarieven

Als je kijkt naar de zorg die je zelf gebruikt bij bijvoorbeeld de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis. Dan zit er vaak een maximum of standaard bedrag aan. De hoogte van de tarieven worden of door de overheid vastgesteld, of uit onderhandeld met de zorgverzekeraar.

Dierenartsen hebben hier geen last van, zij mogen zelf hun tarieven bepalen en dat betekent dus ook dat diezelfde tarieven zonder problemen kunnen stijgen. Ongeacht of hiertoe wel een goede reden is.

Reden 3: Er is steeds meer zorg mogelijk

Hierbij gaan mensen en huisdieren gelijk op, één van de redenen dat jouw zorgpremie stijgt is omdat er steeds meer nieuwe zorg mogelijk is en dit geldt ook voor jouw hond. (Of kat, konijn en papegaai). Dat betekent niet alleen dat je meer keuze hebt om jouw viervoeter de beste zorg te geven, maar deze nieuwe zorg en mogelijkheden komen ook met een prijskaartje.

Nieuwe zorg voor honden is onder andere:

  • Chemotherapie
  • CT-scans
  • Uitgebreide bloedonderzoeken
  • Opnames op de intensive care

Reden 4: De baasjes betalen alle zorgkosten zelf

Als we een laatste keer de vergelijking maken met de zorg die wij als mensen zelf gebruiken. Van veel zorg krijg je zelf de rekening niet te zien, alleen als je deze gegevens opvraagt bij je zorgverzekeraar. Maar er wordt ook een groot deel van de zorgkosten betaald via de belastingen, bovenop de zorgpremie die je elke maand moet betalen.

De zorgpremie dekt slechts een deel van de totale zorgkosten die we met elkaar betalen en de zorgverzekering is verplicht. Dus ook als je geen zorg gebruikt in een jaar, dan betaal je via de Belastingdienst en de zorgverzekeraar toch mee aan de totale zorgkosten.

Als het aankomt op dierenartskosten dan betaal je als baasje alles zelf. Het is niet verplicht, dus er is een relatief kleine groep over wie de kosten verdeeld moeten worden en er wordt ook niets via de overheid meebetaald.

Met daarbij het feit dat je de rekening van de dierenarts zelf krijgt. Je ziet dus heel erg zwart op wit wat de behandeling gekost heeft.

Is er een oplossing?

Ja, maar die is niet eenvoudig. Er is de weg van een verplichte hondenverzekering, maar die zal op veel weerstand stuiten van baasjes die niet verplicht elke maand premie willen betalen voor een verzekering die ze nu niet gebruiken.

Een andere oplossing kan zijn om een maximum te stellen aan de dierenarts tarieven, zoals de overheid dit ook doet bij de tarieven voor de tandarts. Maar je kunt je wel voorstellen dat die hier niet blij mee gaan zijn, en het is nog maar de vraag of we in dit land nog meer regels nodig hebben.

Heb je net een puppy in huis gehaald, of denk je erover een hond te nemen. Dan is het goed om te weten dat zo’n 84% van de nieuwe baasjes in de eerste 2 jaar zo’n €1249 aan zorgkosten kwijt is. Door te kiezen voor een puppyverzekering kan 80% van dit bedrag vergoed worden door de verzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *