Wat kost sterilisatie van een hond?

Of je nu kiest voor het steriliseren van je hond om gedragsproblemen aan te pakken, of simpelweg omdat je geen puppy’s wil en een onvruchtbare hond dit voorkomt. Het laten steriliseren van je hond is een belangrijke veelvoorkomende ingreep in het leven van, bijna elke, hond.

In dit artikel lees je wat het steriliseren van je hond kost, maar ook welke hondenverzekeringen een vergoeding bieden voor deze ingreep. Hiermee kun je voor het afsluiten van je verzekering besluiten of je sterilisatie wil verzekeren of niet.

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een operatie waarbij de eileiders, of zaadleiders van je hond onderbroken worden. Hierdoor wordt jouw hond onvruchtbaar en heb je dus geen onverwachts risico op een nest vol puppy’s. Bij het steriliseren van je hond blijven de geslachtsorganen wel aanwezig, en daarmee dus ook de hormoon aanmaak en gedrachtsveranderingen van je hond.

Wil je dit laatste voorkomen? Kies dan voor het laten castreren van je hond.

Wat kost het sterilisatie van je hond?

Het laten steriliseren van je hond kost tussen de €300 en €600 waarbij de keuze voor de dierenarts, eventueel aanvullende zorg, het ras en gewicht van je hond een rol speelt. Zo is het steriliseren van een grote hond duurder dan dezelfde ingreep bij een kleine hond.

Overzicht kosten steriliseren hond

Steriliseren hond minder dan 10kg€300 tot €400
Steriliseren hond 10-50kg€400 tot €500
Steriliseren hond meer dan 50kg€500 tot €600

De prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde dierenarts tarieven in Nederland. Afhankelijk van de door jou gekozen dierenarts kan de prijs hoger of lager uitvallen. Wil je wel dat jouw hond onvruchbaar wordt, maar liever een goedkopere ingreep? Kies dan voor castratie van je hond.

Vergoed mijn hondenverzekering sterilisatie?

Ja er zijn hondenverzekeringen die het steriliseren van je hond vergoeden, maar er zijn ook verzekeraars die niets vergoeden of alleen na het afsluiten van een aanvullende verzekering. Bedenk bij het vergelijken dus vooraf of je jouw hond wil laten steriliseren of niet.

Hondenverzekeraars met vergoeding voor sterilisatie:

Inshared

 • Altijd gedekt door je hondenverzekering
 • Maximale vergoeding 250
 • Eigen bijdrage van 20%

Petsecur

 • Meeverzekerd bij een hondenverzekering voor 5 jaar
 • Bij kortere looptijd alleen aanvullend te verzekeren
 • Maximale vergoeding €202,50 afhankelijk van pakket en gewicht hond

Figo (voorheen Petplan)

 • Vergoeding alleen bij aanvullende verzekering
 • Vergoeding 50%, 70%, 90% (afhankelijk van je verzekering) maximaal €350
 • Medisch noodzakelijke sterilisatie (vanaf 4 jaar) wordt altijd vergoed

Dierenverzekering.nl

 • Alleen bij aanvullende verzekering
 • Alleen af te sluiten bij Plus of Top pakket
 • Maximale vergoeding €150

OHRA

 • Alleen bij aanvullende verzekering
 • Vergoeding tot 60%, maximaal €300
 • Geen vergoeding voor chemische sterilisatie

Verzekeraars die sterilisatie niet vergoeden:

 • Hema
 • Aegon
 • Univé

De voordelen en nadelen van het steriliseren van je hond

Er zijn belangrijke voordelen aan het laten steriliseren van je hond, deze zijn voor veel mensen doorslaggevend bij de keuze voor deze ingreep. Toch vinden wij het belangrijk om ook de nadelen te benoemen, de kans op deze nadelen is relatief klein, maar sterilisatie is niet volledig zonder risico’s.

Voordelen

 • Geen loopsheid meer dus ook geen risico op ongewenste zwangerschappen, ook schijnzwangerschappen worden met sterilisatie voorkomen.
 • Verminderde kans op agressief of dominant gedrag bij reuen. Sterilisatie verlaagt de aanmaak van hormonen die gedrachtsverandering veroorzaken, hierdoor wordt je reu minder dominant en territoriaal na de ingreep. Ook gaat je reu minder snel achter loopse honden aan.
 • Kleinere kans op gezondheidsproblemen op latere leeftijd zoals goedaardige prostaatvergroting, eierstokaandoeningen, melkkliertumoren of baarmoederontsteking.

Nadelen

 • Na sterilisatie vertraagt de stofwisseling van je hond, dus er is een grotere kans op overgewicht.
 • Grotere honden, vooral teefjes, hebben een 20% grotere kans op incontinentie na de operatie.
 • Omdat de aanmaak van verschillende hormonen vermindert kan het gedrag van je hond veranderen en omslaan in angst of rusteloosheid.

Wat is het verschil tussen sterilisatie en castratie?

Bij zowel sterilisatie en castratie wordt je hond onvruchtbaar gemaakt. Het grote verschil is de manier waarop dit gedaan wordt en de gevolgen die het heeft voor het verdere leven van je hond.

Bij sterilisatie worden de eileiders of zaadleiders doorgeknipt, maar blijven de geslachtsorganen intact. Dat betekent dat de aanmaak van hormonen zoals testosteron blijft en dit kan het gedrag van je hond nog steeds beinvloeden.

Bij castratie worden de geslachtsorganen van je hond deels of volledig verwijderd, waardoor ook de aanmaak van hormonen stopt en je dus gegarandeerd bent dat eventueel agressief gedrag bij reuen wordt verminderd. (Wanneer dit veroorzaakt wordt door testosteron)

Beide operaties zijn mogelijk voor honden, maar in de praktijk wordt er vaker gekozen voor castreren dan voor het steriliseren van een hond.

Verschillende soorten sterilisatie

Wanneer je kiest voor het steriliseren van je hond dan zijn er 3 soorten behandelingen waar je uit kunt kiezen. Dit zijn:

 • Traditionele sterilisatie: Hierbij wordt er een snee gemaakt in de buik van je hond en worden via deze opening de geslachtsorganen van je hond afgebonden. Het is de meest gebruikte methode om een hond te steriliseren.
 • Laparoscopische sterilisatie: Bij deze behandeling worden er 2-3 gaatjes van ongeveer 5mm gemaakt in de buik van je hond en worden de instrumenten, samen met een camera, via deze openingen ingebracht om onderhuids de sterilisatie uit te voeren. De wond is in de meeste gevallen kleiner, maar de kosten zijn gemiddeld 100 tot 150 euro hoger.
 • Chemische sterilisatie: Hierbij wordt er geen medische ingreep gedaan, maar gebruik gemaakt van medicijnen om de hormoonaanmaak te stoppen of ernstig te verlagen. De meeste verzekeraars bieden geen vergoeding voor deze behandeling.

Wat is de beste leeftijd om je hond te laten steriliseren?

Een reu kun je vanaf 6-7 maanden laten steriliseren, maar bij een teef is het verstandig om te wachten tot na de eerste loopsheid. Deze komt gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden afhankelijk van het ras van je hond. Dit zijn gemiddelden, overleg met je dierenarts wat de beste leeftijd is voor jouw hond.

Veelgestelde vragen over het steriliseren van je hond

Wat is het verschil tussen “gewoon” en chemisch steriliseren?

Bij chemisch steriliseren wordt er geen operatie uitgevoerd, maar zorgt medicatie voor het onderdrukken van hormonen zoals testosteron. Het doel hiervan is om het gedrag van je hond te beinvloeden, maar je hond is met chemisch steriliseren nog altijd vruchtbaar en hondenverzekeringen vergoeden vrijwel alleen “gewone” sterilisatie.

Hoe lang moet mijn hond rusten na sterilisatie?

Gemiddeld genomen moet je hond zo’n 12 dagen rustig aandoen na de operatie, maar het is belangrijk om hierbij het advies van je dierenarts te volgen. Hij/zij weet het beste hoeveel rust je hond nodig heeft om te herstellen.

Wordt sterilisatie vergoed door mijn hondenverzekering bij medische noodzaak?

Is je hond ouders dan 4 jaar? Dan vergoed FIGO, voorheen Petplan, sterilisatie bij medische noodzaak vanuit de basisverzekering. Bij alle andere verzekeraars krijg je alleen vergoeding uit een aanvullend pakket, of helemaal geen vergoeding voor sterilisatie.

Is mijn reu nog vruchtbaar na sterilisatie?

De eerste 8 weken na de ingreep kan je hond nog steeds vruchtbaar zijn, doordat er in het lichaam nog steeds sperma aanwezig is wat aangemaakt is voor de sterilisatie. Na deze 8 weken is je reu gewoonlijk niet meer vruchtbaar.